Zelený čaj
Zelený čaj je nápoj pripravovaný z nefermentovaných čajovníkových listov.
Zelený čaj je najobľúbenejším čajom v Číne a Japonsku, kde jeho spotreba výrazne presahuje spotrebu čierneho čaju.
Čínsky zelený čaj má lahodnú chuť a vôňu a veľmi silné
fyziologické účinky. V dôsledku značného obsahu trieslovín a
aromatickych látok má napr. silnejšie účinky ako čierny čaj. Od čierneho
čaju sa odlišuje okrem zmyslovych vlastností, čiže vzhľadu a akosti
nápoja, aj celým výrobným postupom.
Zelený čaj sa vyrába z čajových listov, ktoré v priebehu spracovania neprešli procesom vädnutia a fermentovania. V listoch obsiahnutý chlorofyl a triesloviny sa nezmenili a hotový vyrobok si tak ponechal prirodzenú farbu čajového listu.
Nápoj má silný osviežujúci účinok na organizmus, ktorý je vystavovaný vysokému pracovnému výkonu alebo dlhodobej psychickej záťaži. Odporúča sa pre prácu v noci. Jeho účinok je výrazný najmä v letných horúčavách, keď sa odporúča piť vlažný. Zabraňuje poteniu a potláča pocit smädu
zobraziť viac
Postup pri výrobe zeleného čaju:
1.Zber- V Číne sa čajové lístky zbierajú ručne od februára a to najčastejšie T+2 – vrchný pupeň a dva listy. V Japonsku je zber strojový.
2.Zavädnutie - Nazbierané čajové lístky sa nechávajú zavädnúť v bambusových košoch alebo plátoch. Pri niektorých druhoch sa tento krok vynecháva.
3.Zohriatie - Prudkým zohriatím čajových lístkov sa zničia fermentačné (oxidačné) enzýmy, ktoré spôsobujú fermentáciu (oxidáciu). Robí sa to na veľkých panviciach, v peciach alebo sparením (Japonsko). Roluje sa buď ručne (vybrané čínske čaje) alebo v roleroch.
4.Sušenie - Sušenie sa robí vo veľkých panviciach, vo vyhrievaných rotujúcich bubnoch, na slnku alebo v peciach.
5. Triedenie - V Číne sa triedi často ručne, ale aj strojovo.
Oblasti produkcie zeleného ćaju . India, Čína, Srí Lanka,Nepál, Vietnam, Japonsko, Kórea
Shizuoka Japonsko
Lindula Sri Lanka
Boseong Kórea