Maté
Maté je nápoj, ktorý sa pripravuje z listov cezmíny paraguajskej. Nápoj sa pripravuje zaliatím sušených drvených listov horúcou vodou
V našich končinách sa začína maté čaj stávať čoraz viac populárny. Bylinka Yerba mate pripomína vôňou zelený čaj. Maté však neprišlo do našich končín z Číny ako zelený čaj, ale z Južnej Ameriky a momentálne sa najviac vyskytuje v Severnej Argentíne, Paraguaji, Uruguaji a Južnej Brazílii , kde ho využívajú ako alternatívu k tradičným čajom. Všimli si totiž jej neskutočné povzbudzujúce účinky a tiež jej využitie pri liečbe mnohých ochorení.
Pitie a príprava Yerba maté je tiež veľmi zaujímavým rituálom. Pri tradičnej príprave Mate,
zobraziť viac
Rovnako ako napríklad zelený čaj, aj maté čaj obsahuje veľké množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálnych látok. Z antioxidantov sa tu nachádza najmä kvercetín, ktorý je výborným spolupracovníkom pri redukčných diétach. Nachádza sa tu tiež teobromín, ktorý má vysoko povzbudivé účinky a teofylín, ktorý využívajú medicínske spoločnosti pri liečbe astmy
Z minerálnych látok má maté vysoký obsah zinku, mangánu, vápniku, železa, selénu, horčíka, fosforu a draslíku. Maté vám tiež dodá potrebné množstvo vitamínu A, B1, B2, niacín, B5, B komplex, C a E. Obsahuje tiež kyselinu pantoténovú, inositol a 15 druhov aminokyselín. Všetky tieto živiny sú dôležité pre zdravú telesnú funkciu človeka.