Bylinkový čaj alebo bylinný čaj je súhrnný názov pre rastlinné nálevy a odvary z rôznych rastlín (napríklad mätový, medovkový a žihľavový, či ginko alebo rooibos) s výnimkou čajovníka. Bylinné čaje sú často pripravované pre ich liečivé alebo preventívne účinky. Medzi najstaršie známe sú odvary zo žihľavy kôli jej širokým zdravotným účinkom. Z dôvodu rozmanitosti obsahu látok v rastlinách sa bylinné čaje až na výnimky (ostružina malinová, čučoriedka, divozel veľkokvetý a ďalšie) neodporúčajú piť dlhodobo ale striedať. Zvyčajne stačí čerstvú alebo aj sušenú časť byliny (asi jedna čajová lyžička (5 g) na 1 hrnček (1/4 l) čaju) zaliať vriacou vodou a nechať niekoľko minút lúhovať.
Bylinné čaje je vhodné skladovať v utesnených papierových, drevených, kovových, porcelánových alebo podobných nádobách, kde sú chránené pred stratou aromatických látok a možným napadnutím hmyzom. Kvôli postupnej strate požadovaných látok je odporúčané skladovať ich maximálne jeden rok.