Príprava matcha čaju

Matcha je zelený čaj pomletý na jemný prášok. Luxusná trieda, ktorej pestovanie aj výroba sú odlišné. Jasne zelená farba je zásluhou ochrany čajovníka pred slnečným žiarením. Okrem toho nápoj obsahuje množstvo antioxidantov i povzbudzujúci kofeín. Ako si čaj matcha pripraviť, aby ste z neho vyťažili maximum?

Čo budete na prípravu matcha čaju potrebovať?

Príprava tohto nápoja je v Japonsku spojená so špeciálnou ceremóniou. V našich končinách síce nemá až takú tradíciu, ale ak už si matcha zelený čaj doprajete, nepodceňte jeho prípravu. Zaručí vám výnimočný chuťový zážitok a plný účinok všetkých živín (flavonoidy, polyfenoly, vitamíny A, B, C, E, K, vápnik, L-teanín…)

  • Matcha prášok – kvalitný zelený čaj v práškovej forme.
  • Horúca voda – ideálna teplota je okolo 60 – 80 °C, nie vriaca, aby sa nezničila chuť i živiny.
  • Čawan – tradičná miska na šľahanie matcha čaju.
  • Chasen – bambusová metlička slúžiaca na rovnomerné vyšľahanie prášku do peny.
  • Chashaku – bambusová lyžička na odmeranie prášku.
  • Sito – preosiatie prášku pred šľahaním zaručí hladkú konzistenciu bez hrudiek.

Zaujímavosť: Zruční majstri z Japonska dokážu vyrobiť bambusovú metličku len z jediného kusu tejto rastliny. 


Postup prípravy matcha čaju 

Tradičný postup 

Za 1 až 2 lyžičky (2 – 4 gramy) matcha preosejte do chawan misky. Predídete tak tvorbe hrudiek, ktoré by mohli narušiť hladkú konzistenciu čaju. Zalejte matcha čaj malým množstvom teplej vody (60 – 80 ml) s teplotou maximálne do 80 °C, aby ste nenarušili silu antioxidantov. Potom si vezmite na pomoc špeciálnu bambusovú metličku a ňou nápoj šľahajte do tvaru písmena „M“ alebo „W“, až dokým sa nevytvorí bohatá pena. Následne dolejte horúcu vodu alebo zohriate mlieko (120 až 140 ml). Podľa preferencií môžete dochutiť medom, javorovým sirupom či stéviou. 

Príprava pomocou mixéru alebo peniča

Pokiaľ zatiaľ nevlastníte bambusovú metličku, vezmite si na pomoc klasický či ponorný mixér alebo penič na mlieko. Ak radi experimentujete, pokojne obohaťte čaj matcha aj o nejaké ovocie či šťavy a posuňte tento nápoj na ďalší level. 

_________________________________________________________________________

Upozornenie: Matcha čaj by nemal prísť do styku s ničím kovovým.

_________________________________________________________________________

Príprava v shakeri

Športovci alebo ľudia, ktorým je každá minúta drahá, ocenia rýchlejší spôsob prípravy. Do shakeru nasypte 2 až 4 gramy čaju matcha a zalejte ľubovoľným množstvom vody od 0,5 do 2,5 dl, podľa požadovanej intenzity nápoja a poriadne pretrepte. A to až pokiaľ nemá zelený čaj matcha požadovanú konzistenciu. Na rozbitie hrudiek skvele poslúži plastová mriežka, ktorá býva súčasťou balenia shakeru.

_________________________________________________________________________

Odporúčanie: Čaj matcha nepite nalačno ani pred spaním.

_________________________________________________________________________

Ďalšie použitia matcha zeleného čaju

  • Matcha latte – 1 čajovú lyžicu čaju a 1 čajovú lyžicu medu zalejte 1 polievkovou lyžicou vriacej vody. Do zmesi pridajte zohriate a napenené mlieko. 
  • Prísada do ovsených vločiek – matcha prášok skvele zapadne aj do kaše alebo müsli. Hneď ráno si obohatíte jedlo o top živiny.
  • Prísada do smoothie – pripravte si zdravé smoothie aj s matcha zelený čajom, ktoré navyše pridá nápoju špeciálny chuťový  „šmrnc”.
  • Prísada do pečiva a koláčov – prisypte trochu matcha prášku do cesta na palacinky či do muffinov, neobanujete.